3 herbaty ziołowe, których warto spróbować, cz. 3

Herbatka ziołowa to spora porcja zdrowia zamknięta w małej szklance naparu. Pita regularnie poprawia stan organizmu oraz znakomicie wpływa na samopoczucie. O niektórych dobroczynnych ziółkach pisaliśmy już TUTAJ, a także TUTAJ. Teraz przedstawiamy kolejne 3 herbaty ziołowe, które warto wprowadzić do swojej diety.

Herbata szałwiowa

Aromatyczne listki szałwii lekarskiej zawierają mnóstwo różnorodnych substancji zdrowotnych. Dlatego pomagają przy wielu dolegliwościach.

Jak zbierać: Zrywaj liście tuż przed kwitnieniem rośliny. Wybierz sobie na to suche i słoneczne popołudnie. Susz w ciemnym i przewiewnym miejscu.

W czym pomaga: Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, więc skutecznie zwalcza dolegliwości związane z miesiączką i menopauzą. Łagodzi bóle brzucha i uderzenia gorąca. Zmniejsza pocenie nocne. Powstrzymuje laktację po okresie karmienia piersią. Jest znakomita na bezsenność. Ułatwia trawienie i pozbywa się wzdęć oraz niestrawności. Przy regularnym stosowaniu znacznie pobudza apetyt. Poza tym koi bolące gardło i przyspiesza odzyskanie głosu po chorobie.

Jak parzyć: Łyżkę suszonych liści zalej szklanką (TUTAJ) wrzątku i trzymaj przez 20 minut pod przykryciem.

Herbata z melisy

Melisa lekarska nie tylko przyjemnie smakuje, ale też rewelacyjnie poprawia nastrój. Nie ma co się dziwić, że od dawna jest bardzo popularna.

Jak zbierać: Melisę zbieraj dwukrotnie w ciągu roku – przed kwitnieniem (początek czerwca) oraz zaraz po kwitnieniu (koniec sierpnia). Ścinaj całe pędy tuż nad ziemią. Wysusz w przewiewnym miejscu.

W czym pomaga: Niweluje skutki stresu, zdenerwowania, zmęczenia, rozdrażnienia i stanów nerwowych. Sprawdza się też podczas melancholii i depresji. Umożliwia uspokojenie się i wyciszenie. Znacznie ułatwia zasypianie i spokojny sen. Poprawia pamięć i koncentrację. Oprócz tego pobudza apetyt i zwalcza problemy z trawieniem. Zmniejsza szkodliwy cholesterol we krwi. Z łatwością łagodzi bóle miesiączkowe.

Jak parzyć: Wrzuć do szklanki (TUTAJ) łyżkę suszu, zalej wrzątkiem i parz przez około kwadrans.

Herbata miętowa

Herbata z mięty pieprzowej ma cudownie orzeźwiający smak i aromat. Warto też pamiętać o jej niebagatelnym wpływie na zdrowie.

Jak zbierać: Zrywaj listki tuż przed kwitnięciem, bo wtedy zarówno zapach, jak i smak będą najbardziej intensywne. Susz w przewiewnym miejscu, w temperaturze niższej niż 35 stopni Celsjusza.

W czym pomaga: Działa przeciwbakteryjnie. Jest wręcz niezbędna przy zaburzeniach trawienia. Szybko i sprawnie reguluje pracę jelit oraz chroni przed wzdęciami. Łagodzi bóle brzucha i migreny. Zwalcza stany zapalne jamy ustnej i niweluje nieświeży oddech. Poza tym wspiera podczas walki z przeziębieniem, kaszlem i katarem. Przyspiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt, a więc ułatwia odchudzanie.

Jak parzyć: Zalej dwie łyżki mięty gorącą, ale nie wrzącą wodą. Następnie trzymaj pod przykryciem przez 15 minut.

Masz ochotę wypróbować wszystkie 3 herbaty ziołowe? A może którąś z nich już pijesz, ciesząc się jej dobroczynnym działaniem?

Udostępnij w social media

1