3 przekąski idealne na piknik we własnym ogródku

Wiosna rozkwita różnorakimi barwami. Zapowiada się cudownie słoneczna pogoda podczas długiego weekendu majowego. Masz własny ogródek? Jeśli tak, weź ze sobą jakiś mięciutki kocyk i ruszaj na świeże powietrze! A że taki odpoczynek pobudza apetyt, warto mieć ze sobą jakąś smaczną przekąskę. Najlepiej taką, którą robi się bardzo szybko. Może wybierzesz coś z naszych propozycji?

1) Roladki z tortilli

Składniki:

– 4 placki tortilli
– 1 opakowanie serka kanapkowego (np. ziołowego)
– kilka plasterków szynki
– czerwona papryka
– sałata lodowa
– wykałaczki

Wykonanie:

1. Rozsmaruj cienką warstwę serka na plackach tortilli.
2. Pokrój na paski paprykę i porwij sałatę lodową na mniejsze kawałki.
3. Ułóż wzdłuż placka trochę szynki, na to połóż sałatę lodową i uzupełnij papryką.
4. Zwiń placek jak roladkę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na godzinę.
5. Wyjmij rulonik i pokrój na małe kawałki.
6. W każdy kawałek wbij wykałaczkę, by roladka się nie rozpadła.
7. Wyeksponuj przekąskę na ładnym talerzu (TUTAJ).

2) Kurczakowa pasta kanapkowa

Składniki:

– pierś z kurczaka
– 1 cebula
– ząbek czosnku
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu pikantnego
– sól
– pieprz
– krakersy

Wykonanie:

1. Ugotuj lub upiecz pierś z kurczaka (możesz też wykorzystać resztki, które zostały z obiadu – w ten sposób się nie zmarnują).
2. Zimnego kurczaka pokrój na małe kawałki i zmiksuj w blenderze.
3. Posiekaną drobno cebulę wrzuć do kurczaka.
4. Dodaj ketchup, sprasowany ząbek czosnku, majonez, sól i pieprz do smaku. Starannie zmiksuj całość.
5. Przełóż wszystko do praktycznej salaterki (TUTAJ).
6. Jedz pastę, nakładając ją na krakersa.

3) Koktajl z herbatą z melisy

Składniki:

– 1 torebka herbaty z melisy
– 1 łyżka miodu naturalnego
– 400 g jogurtu naturalnego lub kefiru
– 2 sztuki awokado
– 2 banany
– kilka listków mięty

Wykonanie:

1. Zalej torebkę melisy wrzątkiem (około ½ szklanki) i parz pod przykryciem przez 10 minut.
2. Poczekaj, aż herbatka wystygnie.
3. Pokrój banana i awokado na małe kawałki.
4. Do blendera wlej napar z melisy, dodaj owoce, miód i jogurt. Starannie zmiksuj.
5. Przelej koktajl do wygodnej szklaneczki (TUTAJ).
6. Udekoruj górę listkami mięty.

Życzymy pysznego weekendu majowego!

Udostępnij w social media

Rekomendacje dostarcza Ceneo.pl