6 ciekawostek na temat kufla do piwa
Piwo to trunek, który na dobre zadomowił się w naszej codzienności. Któż nie lubi usiąść wieczorem i uraczyć się pienistym, schłodzonym napojem? Oczywiście można pić ten bursztynowy trunek prosto z butelki, ale znakomitą alternatywą jest szklany kufel – praktyczny i solidny. Lubisz korzystać z takiego naczynia? Chcesz dowiedzieć się o nim czegoś więcej? Poznaj siedem ciekawostek na temat kufla do piwa.
Rodzaj piwa ma znaczenie
Czy bursztynowy trunek dobrze smakuje z dowolnego kufla? Otóż niekoniecznie. Szklany kufel najskuteczniej wydobywa aromat i smak następujących rodzajów piwa: porter, grzane, miodowe, pilzner, koźlak. Piwo jasne najlepiej jest podawać w wysokich kuflach. Z kolei piwo ciemne znakomicie pasuje do pokali lub szklanic na nóżce. Nie zaszkodzi, by takie naczynie zwężało się przy górze.
Pora na transparentność
Przezroczyste kufle rozpowszechniły się na większą skalę dopiero w dziewiętnastym wieku. Dlaczego? Wtedy zaczęto filtrować piwo, a więc wygląd trunku nabrał znaczenia. Oceniając klarowność i barwę napitku, można było sprawdzić jego jakość.
Kufle mają „zwierzęcego” przodka
Tradycja picia trunków istniała, zanim kufle w ogóle powstały. Plemiona słowiańskie i germańskie w trakcie biesiad popijały ze zwierzęcych rogów. Takiego naczynia nie dało się postawić, gdy miało płynną zawartość. Dlatego trzeba było je trzymać w garści przez dłuższy czas albo natychmiast wychylić do dna. Z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładamy, że biesiadnicy woleli tę drugą opcję. 😉
Nie wystarczy po prostu nalać
Czy wystarczy po prostu wlać piwo do naczynia, żeby spokojnie się nim uraczyć? Niby tak, ale można to zrobić lepiej, by wydobyć z trunku pełne bogactwo. Żeby piwo zachowało znakomity kolor, warto wcześniej wypłukać kufel zimną wodą. Przy nalewaniu napoju z butelki lub puszki trzeba pamiętać, by nalać dwie trzecie zawartości po ściance kufla, a resztę bezpośrednio. To pozwoli uzyskać idealną grubość piany.
Szkło jest najważniejsze, ale…
Większość używanych współcześnie kufli wykonuje się ze szkła. Jednak czasami do produkcji tych naczyń używa się ceramiki albo drewna. Ale wtedy trzeba się liczyć z tym, że barwa i klarowność piwa nie będzie tak ładnie wyeksponowana.
Dominuje jedna pojemność
Standardowa pojemność kufla to pół litra. Jednak można spotkać się z litrowymi kuflami. Najczęściej wykorzystuje się je w Niemczech – nazywają się Mass, od bawarskiej jednostki pojemności. Trudno się bez nich obyć podczas Oktoberfest. Na szczęście nie musisz jechać do Niemiec, żeby napić się z takiego sporego naczynia. Kufel o pojemności jednego litra znajdziesz w naszym sklepie.
Spodobały Ci się nasze ciekawostki? W takim razie teraz wiesz już niemal wszystko na temat kufla do piwa!