7 ciekawostek na temat makaronu

Spaghetti, świderki, tagliatelle, kolanka, lasagne, nitki, penne, cannelloni, kokardki, muszelki… Ponoć rodzajów makaronu jest ponad sześćset! Wystarczy tylko mąka, woda, odrobina innych składników i trochę wysiłku, by wyczarować pożywny produkt o różnych kształtach i kolorach. Często jadasz dania na bazie makaronu? Uwielbiasz włoską kuchnię? Pamiętasz, jak babcia robiła kluski z makiem? Jeśli tak, masz okazję do świętowania, bo 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Koniecznie zapoznaj się z garścią ciekawostek, jakie z tej okazji przygotowaliśmy.

1. Przeciętny Polak spożywa rocznie około pięć kilogramów makaronu. Powiedz, zaniżasz czy zawyżasz tę średnią? Oczywiście rekordzistami są Włosi. Tam przypada aż dwadzieścia osiem kilogramów rocznie na głowę.

2. Do Europy makaron sprowadzili Arabowie. Jako plemię wędrowne potrzebowali pożywienia, które można błyskawicznie przygotować, sprawnie przechować, a także transportować bez obawy, że się zepsuje. A cóż może być lepszego niż produkt, niewymagający wielu składników i łatwy do wysuszenia na słońcu?

3. W Chinach często je się makaron nitkę mający długość jednego metra. Podaje się go ugotowanego w miseczce. Pod żadnym pozorem nie wolno go pokroić. Należy wessać do ust całą nitkę, posiłkując się pałeczkami.

4. Najbardziej popularny makaron na świecie to spaghetti. Ani trochę nas to nie dziwi, a Ciebie? W Polsce z kolei najchętniej spożywa się nitki.

5. Sposób ugotowania makaronu zwany al dente oznacza po włosku „na ząb”. Chodzi o to, by ciasto pozostało odrobinę twarde i jędrne oraz by zęby czuły delikatny opór podczas gryzienia.

6. Najstarszy odnaleziony makaron liczy sobie ponad cztery tysiące lat. Odkryto go w chińskiej wiosce z okresu neolitu, położonej przy rzece Huang He. Ma długość około pół metra.

7. By makarony otrzymały różne kolory, używa się naturalnych barwników. Pomarańczowy to zasługa kurkumy. Czerwony powstaje dzięki burakom, pomidorom lub papryce. Zielony kreuje się dzięki bazylii albo szpinakowi. Stworzono też czarny makaron – tutaj wykorzystuje się atrament kałamarnicy.

Mamy nadzieję, że zaskoczyły Cię powyższe ciekawostki. Teraz pora celebrować tak ważne święto! Weź parującą miskę z makaronem i jedz do dna! Smacznego!

Powiązane produkty

Udostępnij w social media

0

Koszyk

    Produkt Cena Ilość Suma
Opróżnij koszyk

Twój koszyk jest pusty!