Dlaczego warto jeść miód?
Miód pszczeli od dawna nazywany jest płynnym złotem – nie tylko z powodu niesamowitego koloru, ale również z uwagi na niezwykłe właściwości lecznicze. Dobroczynne działanie miodu doceniano już w starożytnym Egipcie. Specjał ten zawiera substancje, które pomagają skutecznie zmagać się z wieloma różnorodnymi problemami zdrowotnymi. Dlaczego warto jeść miód i wprowadzić go do codziennej diety? Dowiesz się z naszego artykułu.
Jakie są zdrowotne właściwości miodu?
1) Ma bardzo silne działanie antybiotyczne i bakteriobójcze. Zatem w wielu przypadkach świetnie radzi sobie z bakteriami, często lepiej niż leki prosto z apteki.
2) Działa wykrztuśnie. Dzięki temu pomaga skutecznie oczyścić drogi oddechowe z zalegających w nich wydzielin.
3) Dodaje mnóstwo energii, zwłaszcza przed dłuższym wysiłkiem fizycznym.
4) Pomaga sprawnie zwalczyć zmęczenie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Przydaje się więc w okresie wzmożonego znużenia.
5) Stosowany regularnie łagodzi uporczywe schorzenia reumatoidalne.
6) Wspiera leczenie przeziębienia, anginy i zapalenia oskrzeli. Dlatego jest wręcz nieoceniony w sezonie jesienno-zimowym.
7) Wpływa pozytywnie na florę jelitową, zmniejszając kolki i wzdęcia. Ból i dyskomfort szybko odchodzą w niepamięć!
8) Zwalcza choroby nerek i układu moczowego.
9) Jest pomocny przy problemach z żołądkiem i dwunastnicą. Działa przeciwbiegunkowo i likwiduje zaparcia. Leczy wrzody.
10) Wpływa zbawiennie na funkcjonowanie serca, wątroby i dróg żółciowych.
11) Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz podnosi poziom żelaza we krwi.
12) Spożyty dzień po piciu alkoholu pomaga pozbyć się kaca. Dobrze mieć go zawsze w pobliżu, gdy szykuje się impreza.
13) Działa nasennie i pomaga zniwelować stres.
14) Pobudza mózg do intensywniejszej pracy. Jest zatem niemal niezbędny podczas trudnych okresów w biurze, nauki na studiach czy realizacji kreatywnych projektów.
Teraz już wiesz, dlaczego warto jeść miód, więc jak najszybciej sięgnij po pojemnik ma ten specjał! Nie zapominaj też, że można go stosować zewnętrznie – przyspiesza gojenie się ran, rozjaśnia i nawilża skórę. Tak więc pamiętaj, by zawsze mieć ten cudowny przysmak pod ręką.