Dlaczego warto jeść miód?
Miód pszczeli od dawna nazywany jest płynnym złotem – nie tylko z powodu niesamowitego koloru, ale również z uwagi na niezwykłe właściwości lecznicze. Dobroczynne działanie miodu doceniano już w starożytnym Egipcie. Specjał ten zawiera substancje, które pomagają skutecznie zmagać się z wieloma problemami zdrowotnymi. Dlaczego warto wprowadzić go do codziennej diety? Sprawdź.

Jakie są zdrowotne właściwości miodu?
1) Ma silne działanie antybiotyczne i bakteriobójcze. Zatem w wielu przypadkach radzi sobie z bakteriami lepiej niż leki prosto z apteki.
2) Działa wykrztuśnie. Dzięki temu pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegających wydzielin.
3) Dodaje mnóstwo energii, zwłaszcza przed wysiłkiem fizycznym.
4) Pomaga zwalczyć zmęczenie zarówno fizyczne, jak i psychiczne.
5) Stosowany regularnie łagodzi schorzenia reumatoidalne.
6) Wspiera leczenie przeziębienia, anginy i zapalenia oskrzeli.

7) Wpływa pozytywnie na florę jelitową, zmniejszając kolki i wzdęcia.
8) Zwalcza choroby nerek i układu moczowego.
9) Jest pomocny przy problemach z żołądkiem i dwunastnicą. Działa przeciwbiegunkowo i likwiduje zaparcia. Leczy wrzody.
10) Wpływa zbawiennie na funkcjonowanie serca, wątroby i dróg żółciowych.

11) Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz podnosi poziom żelaza we krwi.
12) Spożyty dzień po piciu alkoholu pomaga pozbyć się kaca.
13) Działa nasennie i pomaga zniwelować stres.
14) Pobudza mózg do intensywniejszej pracy.
Nie zapominaj też, że można go stosować zewnętrznie – przyspiesza gojenie się ran, rozjaśnia i nawilża skórę. Tak więc pamiętaj, by zawsze mieć ten cudowny przysmak pod ręką.