Jak korzystać z kieliszków zgodnie z zasadami etykiety, cz. 2

Zarówno czerwone, jaki białe wino spożywamy w kieliszkach. Jednak podczas bardziej formalnych spotkań nie wypada wlewać obu trunków do takiego samego kieliszka. Miej również świadomość, że białe wino podasz do jednego rodzaju posiłku, a czerwone – do kompletnie innego. Oba rodzaje alkoholi powinny też mieć charakterystyczny dla siebie poziom słodzenia.

Poprzednim razem pisaliśmy o tym, jak korzystać z kieliszków do szampana, Martini oraz likieru (TUTAJ). Teraz pora na zasady związane z winem. Jakie? Dowiesz się poniżej.

Kieliszki do czerwonego wina

Jaki kształt wybrać: Kieliszki do czerwonego wina mają wysoką i szeroką czaszę, by jak największa powierzchnia alkoholu wchodziła w kontakt z powietrzem. Dzięki temu wino „oddycha”, czyli udoskonala się jego smak i aromat. Nóżka jest długa, by móc trzymać kieliszek bez dotykania czaszy, a tym samym uniknąć nagrzewania wina.

Do jakiej temperatury schłodzić: Wino czerwone powinno mieć temperaturę od szesnastu do dwudziestu stopni Celsjusza. Nie trzeba więc wstawiać go do lodówki.

Z czym podawać: Czerwone wino wytrawne i półwytrawne podaje się do wędlin, czerwonego mięsa, pieczystego i dziczyzny. Natomiast słodkie sprawdza się przy ciastach i deserach.

Kieliszki do białego wina

Jaki kształt wybrać: Kieliszki do białego wina są węższe, bardziej smukłe niż te do czerwonego. Charakteryzują się też zwężeniem u góry czaszy – by cały aromat wina koncentrował się w tamtym miejscu. Mają dosyć długą nóżkę, by podczas trzymania nie ogrzewać kielicha.

Do jakiej temperatury schłodzić: Białe wino nie powinno być ciepłe. Serwuje się je w temperaturze od ośmiu do dziesięciu stopni Celsjusza.

Z czym podawać: Białe wino wytrawne i półwytrawne idealnie komponuje się z przekąskami przed obiadem. Wino półsłodkie pasuje do ryb i drobiu.

Przedstawione wskazówki nie wyczerpują wszystkich niuansów związanych z etykietą, są jedynie pewnymi podpowiedziami. Zasad dotyczących picia wina jest mnóstwo. Jednak jeśli najbardziej smakuje Ci czerwone wino do ryby, to przecież nie ma co na siłę pić białego. 😉 Twoje zdrowie!

Udostępnij w social media

0

Koszyk

    Produkt Cena Ilość Suma
Opróżnij koszyk

Twój koszyk jest pusty!