Jak zrobić domowe lody czekoladowe
Lody to przysmak, którym można się raczyć o każdej porze roku, niekoniecznie jedynie latem. Wszak służą nie tylko orzeźwieniu, ale także po prostu słodkiej chwili wytchnienia. Można się nimi radośnie delektować po obiedzie, w trakcie oglądania ulubionego filmu, podczas wizyty znajomej osoby, jak również w trakcie pikniku… A co powiesz na samodzielne przyrządzenie takiego przysmaku? Zerknij na nasz przepis, żeby dowiedzieć się, jak zrobić domowe lody czekoladowe – smakowite i oszałamiające! Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, natomiast efekt okazuje się zaskakująco dobry!
Składniki, jakich potrzebujesz, by samodzielnie przygotować domowe lody czekoladowe:
– 1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
– ½ szklanki cukru
– 1 i ¼ szklanki mleka
– 200 ml śmietany 30%
– 4 żółtka
Wykonanie domowych lodów czekoladowych:
1. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie gładka, puszysta masa.
3. Zagotuj mleko i śmietanę na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmij z gazu.
4. Starannie wymieszaj mleko i śmietanę z przygotowaną wcześniej masą.
5. Podgrzewaj całość na małym ogniu przez około 5 minut, żeby lekko zgęstniało. Zdejmij z gazu.
6. Dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.
7. Poczekaj, aż wszystko ostygnie, następnie przelej do wybranego pojemnika i wstaw na pół godziny do zamrażarki.
8. Zmiksuj zmrożoną masę, a potem umieść z powrotem w zamrażarce na kilka godzin.
9. Podawaj w wygodnych pucharkach.
Nie możesz się już doczekać, żeby spróbować, jak smakują domowe lody czekoladowe? Mamy nadzieję, że się zachwycisz!