Jak zrobić domowe lody czekoladowe

Lody to przysmak, którym można się raczyć o każdej porze roku, niekoniecznie jedynie latem. Wszak służą nie tylko orzeźwieniu. Można się nimi radośnie delektować po obiedzie lub w trakcie oglądania ulubionego filmu. A co powiesz na samodzielne przyrządzenie takiego przysmaku? Zerknij na nasz przepis, by dowiedzieć się, jak zrobić domowe lody czekoladowe – smakowite i oszałamiające! Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt okazuje się zaskakująco dobry!

Składniki:

– 1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
– ½ szklanki cukru
– 1 i ¼ szklanki mleka
– 200 ml śmietany 30%
– 4 żółtka

Wykonanie:

1. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie gładka, puszysta masa.

3. Zagotuj mleko i śmietanę na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmij z gazu.

4. Starannie wymieszaj mleko i śmietanę z przygotowaną wcześniej masą.

5. Podgrzewaj całość na małym ogniu przez około 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Następnie zdejmij z gazu.

6. Dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.

7. Poczekaj, aż wszystko ostygnie, po czym przelej do wybranego pojemnika i wstaw na pół godziny do zamrażarki.

8. Zmiksuj zmrożoną masę i umieść z powrotem w zamrażarce na kilka godzin.

9. Podawaj w wygodnych pucharkach (TUTAJ).

Nie możesz się już doczekać, by spróbować? Smacznego!

Udostępnij w social media

1