Jak zrobić domowe praliny czekoladowe

Nie ma co tu kryć, czekolada jest absolutnie dobra na wszystko! Skutecznie łagodzi smutki, znacznie poprawia humor, błyskawicznie dodaje energii. A w dodatku jak smakuje! Lubisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, zwłaszcza z dużym dodatkiem czekolady? Zerknij na nasz przepis na domowe praliny czekoladowe. Może jeśli go wypróbujesz, takie łakocie zagoszczą w Twoim domu na dłużej.

szkło i domowe praliny czekoladowe

Składniki, których potrzebujesz do wykonania domowych pralin czekoladowych:

– tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki cukru pudru
– 4,5 łyżki kakao
– 1,5 łyżki margaryny lub masła
– odrobina aromatu do ciast
– polewa czekoladowa

klosz na domowe praliny czekoladowe

Jak wykonać domowe praliny czekoladowe:

  1. Najpierw wlej mleko do rondelka i postaw na małym gazie.
  2. Dodaj do mleka pokruszoną tabliczkę czekolady i poczekaj, aż kawałki się rozpuszczą.
  3. Zdejmij rondelek z gazu.
  4. Dodaj kakao, cukier puder i masło. Wlej odrobinę aromatu, na przykład waniliowego. Starannie wymieszaj.
  5. Rozlej powstałą masę do małych foremek (dobrze się też sprawdzi silikonowa forma do kostek lodu) i wstaw do lodówki lub zamrażarki, by wszystko ładnie zastygło.
  6. Gdy pralinki będą już twarde, ostrożnie wyjmij je z foremek, polej polewą do ciast i ponownie schłodź.
  7. Żeby ładnie wyeksponować łakocie, możesz je postawić pod eleganckim szklanym kloszem (TUTAJ).

Mamy nadzieje, że domowe praliny czekoladowe wykonane na bazie naszego przepisu będą Ci smakować!

Udostępnij w social media

1
0

Twój koszyk

    Produkt Cena Ilość Suma
Wyczyść koszyk

Twój koszyk jest pusty