Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc
Wielkanoc się zbliża, więc pora zadbać o kolorowe, radosne, cieszące oko pisanki. Chyba wszyscy znają metodę farbowania jajek na brązowo za pomocą łupin cebuli. Ale czy wiesz, że takich barwników jest dużo więcej i za ich pomocą możesz uzyskać naprawdę wiele pięknych kolorów? Bez problemu znajdziesz w lodówce składniki, dzięki którym naturalne barwienie jajek wielkanocnych stanie się ciekawą zabawą.
Jak barwić jajka?
Niezależnie od tego, której z poniższych opcji kolorystycznych użyjesz, proces barwienia jajek jest taki sam. Wlej wodę do garnka, wrzuć odpowiedni składnik i gotuj przez kilkanaście minut. Następnie starannie przecedź gorący roztwór, dodaj kilka kropel octu, a na koniec włóż jajka. Pamiętaj, że im jaśniejsza skorupka, tym ładniej się zafarbują.
Gotuj całość przez chwilę, a potem pozostaw do wystygnięcia. Im dłużej jajka leżą w barwniku, tym intensywniejszy uzyskają kolor. Na koniec możesz spryskać skorupkę lakierem do włosów, by utrwalić piękną barwę.
Jakie kolory uzyskasz?
- brązowy: łupiny cebuli
- żółty: curry, kurkuma
- różowy: sok z buraka
- zielony: liście barwinka, pokrzywa
- jasnozielony: szpinak
- niebieski: liście czerwonej kapusty
- czarny: łupiny orzecha włoskiego
- pomarańczowy: sok z marchwi, dynia
- czerwony: owoce czarnego bzu, suszone jagody
- jasnoczerwony: żurawina, mrożone maliny
- fioletowy: płatki czarnej malwy
- biały: ocet
- granatowy: hibiskus z sodą oczyszczoną
Jak widać, naturalne barwienie jajek jest bardzo proste i może sprawić wiele frajdy! A co potem? Planujesz wydrapać jakieś misterne wzorki? Czy może pozostawisz jednokolorowe jajko? Tak czy inaczej taka ozdoba będzie się świetnie prezentowała na wielkanocnym stole.