Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc

Wielkanoc się zbliża, więc pora zadbać o kolorowe, radosne, cieszące oko pisanki. Chyba wszyscy znają metodę farbowania jajek na brązowo za pomocą łupin cebuli. Ale czy wiesz, że takich barwników jest dużo więcej i za ich pomocą możesz uzyskać naprawdę wiele pięknych kolorów? Bez problemu znajdziesz w lodówce składniki, dzięki którym naturalne barwienie jajek wielkanocnych stanie się ciekawą zabawą.

Jak barwić jajka?

Niezależnie od tego, której z poniższych opcji kolorystycznych użyjesz, proces barwienia jajek jest taki sam. Wlej wodę do garnka, wrzuć odpowiedni składnik i gotuj przez kilkanaście minut. Następnie starannie przecedź gorący roztwór, dodaj kilka kropel octu, a na koniec włóż jajka. Pamiętaj, że im jaśniejsza skorupka, tym ładniej się zafarbują.

Gotuj całość przez chwilę, a potem pozostaw do wystygnięcia. Im dłużej jajka leżą w barwniku, tym intensywniejszy uzyskają kolor. Na koniec możesz spryskać skorupkę lakierem do włosów, by utrwalić piękną barwę.

Jakie kolory uzyskasz?

  • brązowy: łupiny cebuli
  • żółty: curry, kurkuma
  • różowy: sok z buraka
  • zielony: liście barwinka, pokrzywa
  • jasnozielony: szpinak
  • niebieski: liście czerwonej kapusty
  • czarny: łupiny orzecha włoskiego
  • pomarańczowy: sok z marchwi, dynia
  • czerwony: owoce czarnego bzu, suszone jagody
  • jasnoczerwony: żurawina, mrożone maliny
  • fioletowy: płatki czarnej malwy
  • biały: ocet
  • granatowy: hibiskus z sodą oczyszczoną

Jak widać, naturalne barwienie jajek jest bardzo proste i może sprawić wiele frajdy! A co potem? Planujesz wydrapać jakieś misterne wzorki? Czy może pozostawisz jednokolorowe jajko? Tak czy inaczej taka ozdoba będzie się świetnie prezentowała na wielkanocnym stole.

Udostępnij w social media

1
0

Twój koszyk

    Produkt Cena Ilość Suma
Wyczyść koszyk

Twój koszyk jest pusty