Naturalne metody barwienia jajek wielkanocnych

Wielkanoc się zbliża, więc pora zadbać o kolorowe, radosne, cieszące oko pisanki. Chyba wszyscy znają metodę farbowania jajek na brązowo za pomocą łupin cebuli. Ale czy wiesz, że takich naturalnych barwników jest dużo więcej i za ich pomocą możesz uzyskać naprawdę wiele pięknych barw? Bez problemu znajdziesz potrzebne składniki w lodówce.

Jak barwić jajka?

Wlej wodę do garnka, wrzuć odpowiedni składnik i gotuj przez kilkanaście minut. Przecedź gorący roztwór, dodaj kilka kropel octu i włóż jajka. Pamiętaj, że im jaśniejsza skorupka, tym ładniej się zafarbują.

Gotuj przez chwilę i pozostaw do wystygnięcia. Im dłużej jajka leżą w barwniku, tym intensywniejszy uzyskają kolor. Na koniec możesz spryskać skorupkę lakierem do włosów, by utrwalić piękną barwę.

Jakie kolory uzyskasz?

  • brązowy: łupiny cebuli
  • żółty: curry, kurkuma
  • różowy: sok z buraka
  • zielony: liście barwinka, pokrzywa
  • jasnozielony: szpinak
  • niebieski: liście czerwonej kapusty
  • czarny: łupiny orzecha włoskiego
  • pomarańczowy: sok z marchwi, dynia
  • czerwony: owoce czarnego bzu, suszone jagody
  • jasnoczerwony: żurawina, mrożone maliny
  • fioletowy: płatki czarnej malwy
  • biały: ocet
  • granatowy: hibiskus z sodą oczyszczoną

A co potem? Planujesz wydrapać jakieś misterne wzorki? Czy może pozostawisz jednokolorowe jajko? Tak czy inaczej taka ozdoba będzie się świetnie prezentowała na wielkanocnym stole.

Udostępnij w social media

Rekomendacje dostarcza Ceneo.pl