JAK NAKRYĆ STÓŁ ZGODNIE Z ZASADAMI SAVOIR-VIVRE’U 0

Gdy znajdujemy się w swobodnym gronie najbliższych, raczej nikt nie przejmuje się tym, gdzie na stole umieszczono sztućce, talerze i szklanki. Najważniejsze, by było ładnie i by jedzenie smakowało. Jednak niektóre uroczyste posiłki wymagają odpowiedniego nakrycia stołu. O czym nie zapomnieć? Jak prawidłowo rozplanować każdą szklankę, każdą łyżeczkę i każdy talerzyk? Jak nie popełnić żadnej gafy? To, co powinno znaleźć się na stole, zależy od rodzaju spotkania, między innymi od stopnia sformalizowania. Sprawdź poniżej.

 

Formalne nakrycie stołu

 

Ten typ jest najbardziej skomplikowany, wymaga więc dużo uwagi i dbałości o szczegóły. Jak się za to zabrać?

1. Pamiętaj, że każdy gość powinien mieć zapewnioną dosyć szeroką przestrzeń. Elementy zastawy rozłóż na szerokości od 60 do 70 centymetrów i zachowaj odstęp minimum 30 centymetrów pomiędzy osobami.

2. Pośrodku wyznaczonej powierzchni królować będą talerze. Postaw talerz obiadowy, na nim talerz na sałatkę, a na samej górze – talerz na zupę.

3. Przy samych talerzach po prawej stronie połóż nóż obiadowy. Kierując się w prawo, obok niego umieść nóż do ryby, a zaraz za nim nóż do sałatki. Ostrza wszystkich noży kieruj do wewnątrz. W następnej kolejności umieść łyżeczkę do herbaty, potem łyżkę do zupy, a na koniec widelczyk do owoców morza.

4. Teraz czas na obszar nad sztućcami. Najbliżej środka ulokuj szklankę na wodę. Potem w jednej linii ustaw kieliszek na czerwone wino i kieliszek do szampana. Najdalej na prawo, również w jednej linii, postaw kieliszek na białe wino i kieliszek do sherry.

5. Pora na zapełnienie lewej strony. Idąc od talerzy w lewo, kładź po kolei: widelec obiadowy, widelec do ryby i widelec do sałatki. Jako zwieńczenie połóż obok serwetkę. Czy zwiniesz ją fantazyjnie, czy po prostu złożysz na pół – to zależy jedynie od Ciebie.

6. Skoro sztućce po lewej stronie już leżą, trzeba zagospodarować miejsce nad nimi. Kierując się od środka w lewo, postaw przyprawy. Jeszcze bardziej na lewo umieść talerzyk do chleba i masła, a na nim – nożyk do masła.

7. W obrębie przestrzeni nad samymi talerzami połóż widelczyk deserowy (z uchwytem skierowanymi w lewo), nad nim łyżeczkę deserową (skierowaną odwrotnie niż widelczyk). Nad tym wszystkim powinna górować elegancka winietka.

Trochę łatwiej będzie Ci ogarnąć tę kombinację – zwłaszcza kwestię sztućców – gdy zapoznasz się z prostą zasadą: im szybciej coś będzie używane w trakcie posiłku, tym dalej znajduje się od talerzy.

 

Nieformalne nakrycie stołu

Przy nakryciu charakterystycznym dla nieformalnego spotkania ze znajomymi elementów jest dużo mniej, więc prawidłowe ich ułożenie nie nastręcza żadnych trudności. Jak więc to zrobić?

1. Pośrodku oczywiście znajduje się miejsce dla talerzy. Na talerzu obiadowym postaw talerz na sałatkę, a na szczycie połóż zwiniętą serwetkę.

2. Po prawej stronie talerzy połóż nóż obiadowy (ostrzem do środka), trochę dalej ulokuj łyżeczkę do herbaty, a jeszcze dalej – łyżkę do zupy.

3. Nad położonymi sztućcami postaw szklankę do wody i kieliszek do czerwonego wina. Kieliszek powinien znajdować się na prawo od szklanki.

4. Z lewej stronytalerzy umieść najpierw widelec obiadowy, a potem widelec do sałatki.

5. Powyżej postaw przyprawy.

W porównaniu z nakryciem formalnym, styl nieformalny to kaszka z mleczkiem, nieprawdaż?

 

Nakrycie stołu do lunchu

Czasem nawet szybki lunch wymaga odpowiedniej oprawy. Jeżeli chcesz, by nakrycie podczas tego posiłku było zgodne z zasadami etykiety, podążaj za poniższymi wskazówkami.

1. Na samym środku postaw talerz obiadowy. Na nim należy usadowić złożoną serwetkę.

2. Nad talerzem połóż łyżeczkę deserową skierowaną uchwytem w prawą stronę.

3. Po prawej stronietalerza umieść nóż obiadowy (jak zwykle, ostrzem do wewnątrz). Dalej na prawo połóż łyżeczkę do herbaty.

4. Nad sztućcami ulokuj szklankę do wody, a po jej prawej stronie – spodeczek do kawy i herbaty. Na nim postaw filiżankę.

5. Na lewo od talerza najpierw połóż widelec obiadowy, a potem widelec do sałatki.

I widzisz, już gotowe. Możesz brać się za lunch!

 

Nakrycie stołu do śniadania

Niekiedy może Ci się przydać się umiejętność nakrywania stołu do bardziej formalnego śniadania. Jak zaraz zobaczysz, w tym przypadku układ trochę się różni od nakrycia lunchowego. Co i w jaki sposób trzeba rozmieścić?

1. Na początku postaw pośrodku talerz obiadowy, a na nim miskę do płatków.

2. Po prawej stronie naczyń połóż nóż obiadowy. Jak już zapewne dobrze pamiętasz, ostrze powinno być skierowane w lewo, do środka. Na prawo od noża dołącz łyżeczkę do herbaty.

3. Nad nożem i łyżeczką postaw szklankę do wody, na prawo od niej szklankę do soku, a na koniec spodeczek do kawy lub herbaty, razem z filiżanką.

4. Po lewej stronie talerza ulokuj widelec obiadowy, a na lewo od niego – serwetkę.

5. Nad serwetką umieść talerzyk do chleba i masła. Połóż na nim nóż do masła.

Teraz pora spożyć pyszne i eleganckie śniadanie. Smacznego!


I jak, czujesz już, że możesz bez problemu przygotować stół na każdą uroczystość? Cieszymy się bardzo! Miej na uwadze, że w ramach proponowanych nakryć istnieją pewne modyfikacje i zmiany, gdyż podręczniki do savoir-vivre’u różnią się drobnymi szczegółami. Jednak spokojnie: wersje te są do siebie bardzo podobne, więc jeśli podążysz za przygotowanymi tu radami, znakomicie podołasz wszelkim wymogom etykiety.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl