JAK KORZYSTAĆ Z KIELISZKÓW ZGODNIE Z ZASADAMI ETYKIETY – cz. 2 0

 

Zarówno czerwone, jak i białe wino spożywamy w kieliszkach. Jednak podczas bardziej formalnych spotkań nie wypada wlewać obu trunków do takiego samego kieliszka. Miej również świadomość, że białe wino podasz do jednego rodzaju posiłku, a czerwone – do kompletnie innego. Oba rodzaje alkoholi powinny też mieć charakterystyczny dla siebie poziom schłodzenia. Czy widzieliście już nasze nowości w kategorii "Wino"? Jeśli nie, to koniecznie sprawdźcie tutaj.

Poprzednim razem pisaliśmy o tym, jak korzystać z kieliszków do szampana, martini oraz likieru. Teraz pora na zasady związane z winem. Jakie? Dowiesz się poniżej.

Kieliszki do czerwonego wina

 

Jaki kształt wybrać:Kieliszki do czerwonego wina mają wysoką i szeroką czaszę, by jak największa powierzchnia alkoholu wchodziła w kontakt z powietrzem. Dzięki temu wino „oddycha”, czyli udoskonala się jego smak i aromat. Nóżka jest długa, by móc trzymać kieliszek bez dotykania czaszy, a tym samym uniknąć nagrzewania wina.

Do jakiej temperatury schłodzić: Wino czerwone powinno mieć temperaturę od szesnastu do dwudziestu stopni Celsjusza. Nie trzeba więc wstawiać go do lodówki.

Z czym podawać: Czerwone wino wytrawne i półwytrawne podaje się do wędlin, czerwonego mięsa, pieczystego i dziczyzny. Natomiast słodkie sprawdza się przy ciastach i deserach.

Jak serwować: Wina czerwone można oczywiście podawać bezpośrednio z butelki, ale warto przelać je do eleganckiej karafki. Czy słyszeliście o dekantacji win? Jest to proces przelania wina zwłaszcza czerwonego z butelki do Karafki, dzięki czemu wino nie tylko lepiej się prezentuje, ale przede wszystkim nabiera lepszego aromatu. Dekanter do wina znajdziecie w naszym sklepie tutaj: karafka do wina.

 

Kieliszki do białego wina

 

 

Jaki kształt wybrać:Kieliszki do białego wina są węższe, bardziej smukłe niż te do czerwonego. Charakteryzują się też zwężeniem u góry czaszy – by cały aromat wina koncentrował się w tamtym miejscu. Mają dosyć długą nóżkę, by podczas trzymania nie ogrzewać kielicha.

Do jakiej temperatury schłodzić: Białe wino nie powinno być ciepłe. Serwuje się je w temperaturze od ośmiu do dziesięciu stopni Celsjusza.

Z czym podawać: Białe wino wytrawne i półwytrawne idealnie komponuje się z przekąskami przed obiadem. Wino półsłodkie pasuje do ryb i drobiu.

 

Przedstawione wskazówki nie wyczerpują wszystkich niuansów związanych z etykietą, są jedynie pewnymi podpowiedziami. Zasad dotyczących picia wina jest mnóstwo. Jednak jeśli najbardziej smakuje Ci czerwone wino do ryby, to przecież nie ma co na siłę pić białego. ;) Twoje zdrowie!

 

A może odrobina koloru?

Jeżeli wyjątkowo lubisz jakiś konkretny kolor lub chcesz utrzymać nakrycia stołu w wybranej tonacji kolorystycznej, nic nie stoi na przeszkodzie, by zamówić zestaw w Twoim ulubionym kolorze. Jeśli chcesz sprawdzić szczegóły, zerknij TUTAJ. Oryginalne kolorowe kieliszki z pewnością umilą niejedną okazję.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl