Jak zrobić pyszne racuchy z dyni 0

Tradycja Halloween już na dobre zadomowiła się w Polsce. Nieodłącznym elementem tego święta są zachwycające dekoracje w postaci wydrążonych dyń. Robią wrażenie zwłaszcza nocą, gdy w środku każdej dyni pali się świeca.

Dołączasz się do przywiezionej zza oceanu tradycji i planujesz stworzyć dyniowe ozdoby? Jeśli tak, to co zamierzasz zrobić z miąższem? Nie wyrzucaj go, tylko wykorzystaj w kuchni. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo, bardzo zdrowy. Dynia ma w sobie mnóstwo składników mineralnych, w tym potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Poza tym zawiera duże ilości witamin, błonnika i białka.

W związku z tym postanowiliśmy pokazać, jak można wykorzystać dyniowy miąższ. Zachęcamy do wykonania puszystych jak chmurka i pysznych jak marzenie racuchów. Jak je przygotować? Sprawdź poniżej.

 

Jakich składników potrzebujesz?

- 1 szklanka miąższu z dyni

- 1 szklanka mąki

- 1 jajko

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- pół szklanki mleka

- szczypta soli

- szczypta cukru

 

Co robić krok po kroku?

Z wydrążonego miąższu wyjmij pestki. Możesz je wysuszyć, by stanowiły zdrową i wyborną przekąskę.

Zetrzyj miąższ na drobnej tarce, by zamienił się w jednolitą papkę.

Wymieszaj dynię z mlekiem i jajkiem. Dodaj odrobiny cukru i soli do smaku.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.

Nabieraj drobne porcje i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż z obu stron, aż ciasto będzie zarumienione.

Odsącz na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ułóż racuchy na ładnym talerzu, by dobrze się prezentowały.

Posyp cukrem pudrem. Możesz też podawać z dżemem – najlepiej pasuje żurawinowy lub z czarnej porzeczki.

Jedz świeże, jeszcze ciepłe.

 

Teraz pozostaje Ci się cieszyć i wspaniałymi lampionami, i delikatnymi racuchami. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl