Jak przygotować domowy barszcz czerwony? 0

Kto słyszał o wieczerzy wigilijnej bez pachnącego, wybornego barszczu z uszkami? No właśnie, nikt! Barszcz czerwony to potrawa, która tego dnia po prostu musi pojawić się na stole.

Oczywiście teraz można bardzo łatwo przygotować barszczyk – wystarczy dolać wody do wersji z torebki i ewentualnie trochę doprawić. Jednak takie rozwiązanie może się schować przy prawdziwie domowym barszczu bazującym na recepturach krążących po rodzinie od wielu pokoleń.

Czy w Twoim domu gotujecie własny barszcz wigilijny? Może masz ochotę poznać nasz przepis? Zerknij poniżej!

 
(Na zdjęciu: ZESTAW BOLA DO PONCZU Z ŁYŻKĄ | KLASYCZNE KIELISZKI DO WINA BIAŁEGO 6 SZTUK)

Jakie składniki przygotować?

- 6 buraków ćwikłowych

- 2 litry wody

- pół kilograma żeberek wieprzowych

- 3 liście laurowe

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 1 łyżka octu

- szczypta cukru

- sól i pieprz do smaku

 
(Na zdjęciu: ZESTAW BOLA DO PONCZU Z ŁYŻKĄ | KLASYCZNE KIELISZKI DO WINA BIAŁEGO 6 SZTUK)

Co robić?

1. Obierz buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Nie zapomnij, że sok z buraków porządnie brudzi – dlatego włóż gumowe rękawiczki i ubranie, którego Ci nie jest szkoda.

2. Żeberka umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Podgrzewaj, aż do zagotowania się.

3. Dodaj starte buraki, ocet, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

4. Wyłącz gaz, poczekaj, aż barszcz trochę ostygnie i przecedź całość przez sitko.

5. Dopraw solą i pieprzem zgodnie z własnymi preferencjami.

 
(Na zdjęciu: ZESTAW BOLA DO PONCZU Z ŁYŻKĄ | KLASYCZNE KIELISZKI DO WINA BIAŁEGO 6 SZTUK)

Wcale nie takie trudne, nieprawdaż? Teraz tylko przelej swój pyszny barszcz do ładnego naczynia (TUTAJ), by elegancko powędrował na świąteczny stół. Smacznego!

 

Wszystkie szklane produkty przedstawione we wpisie kupisz w naszym sklepie internetowym: https://szklanydom.pl/ 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl