Dlaczego warto pokochać szparagi 0

Sezon na zielone, białe i fioletowe szparagi trwa w najlepsze. Warto skorzystać, bo teraz te warzywa są najbardziej świeże i wręcz przepełnione cennymi składnikami odżywczymi. Dlaczego jedzenie szparagów to naprawdę wyborny pomysł? Postaraliśmy się przybliżyć ich największe zalety.


(Na zdjęciu: TALERZ ROTOR GŁĘBOKI)

 

Szparagi charakteryzują się niesamowitą niskokalorycznością, dlatego świetnie sprawdzają się w dietach dążących do zrzucenia wagi.

Zawierają całą masę witamin i minerałów, w tym:

- beta-karoten, witaminę C i E: wpływające pozytywnie na stan skóry, paznokci i włosów;

- kwas foliowy: wspierający rozwój płodu podczas ciąży, regenerujący uszkodzone komórki;

- błonnik: wspomagający pracę układu pokarmowego;

- fosfor i wapń: poprawiające kondycję zębów i kości.

Są lekkostrawne, nie obciążają wątroby ani nerek. Dzięki obecności beta-karotenu dobrze wpływają na wzrok, w tym widzenie w półmroku. Poza tym obniżają ciśnienie krwi oraz poziom szkodliwego cholesterolu. Wzmacniają pracę serca i chronią przed pęknięciem naczyń włosowatych.

Jako że szparagi działają przeczyszczająco i moczopędnie, znacznie pomagają podczas infekcji dróg moczowych. Wspierają funkcjonowanie nerek i ułatwiają odpowiednie nawodnienie organizmu.

I nie zapominajmy o tym, że uchodzą za świetny afrodyzjak!


(Na zdjęciu: TALERZ ROTOR GŁĘBOKI) 

 

Szparagi można przyrządzić na wiele sposobów, zarówno jako przystawki, jak i danie główne. My proponujemy lekką i pożywną zupę krem.

Składniki:

- pęczek białych szparagów

- ½ litra wody

- 1 szklanka bulionu warzywnego

- 1 ziemniak

- 1 cebula

- 3 łyżki masła

- 100 ml śmietany 36%

- ząbek czosnku

- sól i pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

1) Umyj i oczyść szparagi. Usuń najtwardsze części. Resztę połam na małe kawałki.

2) Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, pokrój w kostkę.

3) Na odrobinie rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki.

4) Zalej wszystko bulionem i wodą. Gotuj około 20 minut pod przykryciem.

5) Wrzuć szparagi i gotuj, aż będą miękkie.

6) Dokładnie zmiksuj zupę w blenderze, dodając masło, śmietanę i przyprawy.

7) Wlej pyszny krem do głębokiego talerza (TUTAJ).

 

Nie czekaj, tylko poluj na szparagi i odkryj ich niezwykły potencjał. ;)

 

Wszystkie szklane produkty przedstawione we wpisie kupisz w naszym sklepie internetowym: https://szklanydom.pl/ 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl