Jak przygotować domowe lody czekoladowe 0

Pogoda momentami raczy nas przelotnymi opadami, ale przez większość czasu możemy liczyć na ogrom słońca i ciepła. Jakie są Twoje ulubione sposoby na ochłodę podczas upalnego dnia? Może powolne delektowanie się porcją wybornych lodów? A co powiesz na samodzielne przyrządzenie takiego przysmaku? Zerknij na nasz przepis na smakowite i orzeźwiające lody czekoladowe. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt okazuje się zaskakująco dobry!


(Na zdjęciu: PUCHAREK PATRICIA MAŁY)

 

Składniki:

- 1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady

- ½ szklanki cukru

- 1 i ¼ szklanki mleka

- 200 ml śmietany 30%

- 4 żółtka


(Na zdjęciu: PUCHAREK MAŁY)

 

Wykonanie:

1. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie gładka, puszysta masa.

3. Zagotuj mleko i śmietanę na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmij z gazu.

4. Starannie wymieszaj mleko i śmietanę z przygotowaną wcześniej masą.

5. Podgrzewaj całość na małym ogniu przez około 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Następnie zdejmij z gazu.

6. Dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.

7. Poczekaj, aż wszystko ostygnie, po czym przelej do wybranego pojemnika i wstaw na pół godziny do zamrażarki.

8. Zmiksuj zmrożoną masę i umieść z powrotem w zamrażarce na kilka godzin.

9. Podawaj w wygodnych pucharkach (TUTAJ).


(Na zdjęciu: PUCHAREK DO LODÓW ELISA)

 

Nie możesz się już doczekać, by spróbować?

 

Wszystkie szklane produkty przedstawione we wpisie kupisz w naszym sklepie internetowym: https://szklanydom.pl/ 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl