Jak ugotować pyszną zupę z dyni Hokkaido 0

Dynia Hokkaido to prawdziwa gwiazda wśród dyń. Dosyć mała, o przepięknym odcieniu pomarańczowego. Ale co naprawdę odróżnia ją od innych dyń? Jadalna skórka. Po wygrzebaniu ze środka włókien i pestek cała reszta nadaje się do jedzenia. A jak smakuje! To nie wszystko. Jest bogata w cenne wartości odżywcze. Ma w sobie mnóstwo karotenu, witamin A, B i C, fosforu, żelaza, magnezu, potasu. Nie zawiera wielu kalorii, więc to zbawienie dla osób na diecie. Chcesz spróbować pysznej zupy z tego warzywa? Zerknij na nasz przepis.

 

Składniki, których potrzebujesz:

- dynia Hokkaido

- 2-3 cebule

- 3 łyżki oleju lub oliwy

- 3 ząbki czosnku

- 3 kostki rosołowe

- kasza kuskus

- śmietana

- ostra papryczka

- sól i pieprz

 


(Na zdjęciu: TALERZ ROTOR GŁĘBOKI)

 

Jak przygotować zupę:

1) Umyj dynię, wydrąż ją i pokrój w kostkę.

2) Pokrój na drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmaż je na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy.

3) Rozpuść kostki rosołowe w 2 szklankach wody.

4) Przełóż usmażone składniki do garnka, wsyp dynię i zalej to wywarem z kostek rosołowych. Dodaj sól i pieprz.

5) Gotuj całość do momentu, aż dynia stanie się miękka.

6) Zmiksuj wszystko w blenderze.

7) Przelej zmiksowaną zupę do głębokiego talerza. Będzie świetnie wyglądała w nietypowym naczyniu ze znanej serii ROTOR (TUTAJ).

8) Zalej kaszę kuskus gorącą wodą i dodaj trochę soli. Przykryj na kilka minut, po czym wrzuć do zupy.

9) Pokrój i wsyp do zupy papryczkę.

10) Jeśli chcesz, by całość była delikatniejsza, dodaj łyżkę śmietany.

 

Smacznego!

 

Wszystkie szklane produkty przedstawione we wpisie kupisz w naszym sklepie internetowym: https://szklanydom.pl/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl