Krótka historia kufla na piwo 0

Lubisz od czasu do czasu spędzić wieczór, racząc się chłodnym, spienionym, wybornym piwem? Pijesz bezpośrednio z butelki czy wolisz solidny i praktyczny kufel? To naczynie towarzyszy ludziom już od wieków, chociaż jego forma często się przeobrażała. Jakie kształty pojawiały się z biegiem lat? Dlaczego swego czasu tak popularne były pokrywki? Kiedy i z jakich powodów wprowadzono szklane kufle? Usiądź wygodnie, weź pełny kufel (TUTAJ) w dłoń i zapoznaj się z jego ciekawą historią.

 


(Na zdjęciu: KUFEL PLASTER MIODU 0,5 L Z POWIERZCHNIĄ DO DEKORU)

Zacznijmy od czasów plemion słowiańskich i germańskich. Tam podczas biesiad wszelakie trunki pociągano ze zwierzęcych rogów. Jako że napełnionego rogu odstawić się nijak nie da, trzeba było przez dłuższy czas trzymać naczynie w garści lub od razu wychylić do dna. Jesteśmy przekonani, że przodkowie zdecydowanie preferowali drugą opcję.

 


(Na zdjęciu: KUFEL Z GWIAZDKĄ 1 L)

W średniowieczu piwo podawano w wysokich i wąskich kubkach, trochę wzorowanych na wspomnianych wcześniej rogach. Naczynia były drewniane, gliniane, cynowe lub srebrne, w zależności, rzecz jasna, od stopnia zamożności właściciela. Zdarzało się, że miały również przykrywkę. Dlaczego? Otóż miała być to forma ochrony przed ukradkowym dolaniem trucizny.

 


(Na zdjęciu: KUFEL BECZKA 0,5 L)

U schyłku średniowiecza na pierwszy plan weszły szklanice, a więc kubki wykonane ze szkła, nierzadko przyozdabiane różnymi kolorami za pomocą farby. Stały się popularne w magnackich i ziemiańskich siedzibach. Szlachta chętnie zaopatrzała się w kryształowe szklanice z wygrawerowanym i misternie pomalowanym herbem.

 


(Na zdjęciu: KUFEL Z GWIAZDKĄ 0,5 L)

Około szesnastego wieku w gospodach pojawiły się kufle bardzo podobne do dzisiejszych. Miały cylindryczny kształt, z dużym uchem umożliwiającym wygodny chwyt. Z czego je wykonywano? Głównie z drewna, kamionki, fajansu, szkła lub gliny, chociaż zdarzały się też fantazyjne wersje, na przykład z bursztynu. Kuflom nieodłącznie towarzyszyła przykrywka, tym razem spełniająca zupełnie inne cele niż w średniowieczu: zabezpieczała zawartość przed kurzem i innymi zanieczyszczeniami.

 


(Na zdjęciu: KUFEL PLASTER MIODU 0,5 L Z POWIERZCHNIĄ DO DEKORU)

Dziewiętnasty wiek przyniósł pewną zmianę w branży piwowarskiej: zaczęto filtrować piwo. Z tego względu prym wiodły przezroczyste kufle, dzięki którym łatwo było ocenić jakość napitków, zwłaszcza klarowność i barwę. Istniało też całe zatrzęsienie kształtów naczyń wpływających na złocisty trunek – na przykład pewne z nich sprawiały, że piana stawała się gęstsza.

 


(Na zdjęciu: KUFEL Z GWIAZDKĄ 1 L)

Praktyczna forma szklanego kufla z uchwytem sprawdza się po dziś dzień. I nic dziwnego. Szkło króluje wśród najzdrowszych materiałów – nie ma lepszego opakowania na produkty spożywcze. Co więcej, w żaden sposób nie ingeruje w smak ani zapach piwa. Grubość kufla gwarantuje jego solidność i wytrzymałość przez wiele lat. Wygodny uchwyt nie tylko ułatwia napicie się, ale też chroni trunek przed szybkim nagrzewaniem się.

 

Tak więc wznieśmy piwny toast za niezastąpione kufle!

 

Wszystkie szklane produkty przedstawione we wpisie kupisz w naszym sklepie internetowym: https://szklanydom.pl/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl