Przepis na kruche ciasto z dżemem

Lato obrodziło we wszelkiego rodzaju owoce? Udało Ci się zgromadzić w spiżarni spory zapasik domowych dżemów, więc zastanawiasz się, jak spożytkować te słodkie dobra? A może by tak wykorzystać je do czegoś wyjątkowego, czyli samodzielnego zrobienia placka? Co powiesz na delikatne i przepyszne kruche ciasto z dżemem? Wyobraź sobie aromatyczny zapach i wyborny smak świeżego wypieku. Aż ślinka cieknie na samą myśl, nieprawdaż? Zatem do dzieła!

Jakie składniki są potrzebne do wykonania ciasta?

2 szklanki mąki¾ kostki margaryny

pół szklanki cukru

2 żółtka

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie: 1 łyżka smalcu

1 duży słoik Twojego ulubionego dżemu

Jak przygotować kruche ciasto z dżemem?

1) Wymieszaj starannie mąkę z proszkiem do pieczenia.

2) Wysyp mieszankę na stolnicę i dodaj margarynę. Jeśli margaryna jest zbyt twarda, posiekaj ją na małe kawałki za pomocą noża.

3) Dodaj żółtka, a także śmietanę i cukier.

4) Opcjonalnie możesz dołożyć łyżkę smalcu – dzięki temu ciasto stanie się bardziej kruche.

5) Ugniataj cierpliwie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.

6) Jeżeli ciasto po wyrobieniu jest zbyt mokre i lepiące się, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki i ugniataj przez chwilę.

7) Ujmij z ciasta drobną część i odłóż. Przyda się później.

8) Rozwałkuj i ułóż ciasto (poza odłożoną częścią) na dnie okrągłej formy. Umieść też trochę po bokach, żeby dżem nie wypływał.

9) Do przygotowanej z ciasta formy wlej dżem, po czym rozprowadź po całej powierzchni.

10) Ułóż na dżemie odłożone wcześniej ciasto. Możesz pobawić się w tworzenie jakichś kształtów, czyli na przykład listków i kwiatków. Jeśli wolisz pójść na łatwiznę, włóż kawałek ciasta na kilkanaście minut do zamrażarki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całą powierzchnię dżemu.

11) Piecz w temperaturze 160 stopni, aż ciasto na górze ładnie się zarumieni.

12) Podawaj na tortownicy, paterze (TUTAJ) lub talerzyku (TUTAJ).

I co, kiedy wypróbujesz nasz przepis na kruche ciasto z dżemem? Jaki smak dżemu dodasz do swojego wypieku? Trzymamy kciuki, żeby wszystko udało się idealnie. Smacznego!

Udostępnij w social media

1