-
Od 16 lipca do 20 września jesteśmy na urlopie.
Wszystkie zamówienia będą realizowane od 23 września
Przepis na kruche ciasto z dżemem
Lato obrodziło we wszelkiego rodzaju owoce? Udało Ci się zgromadzić w spiżarni spory zapasik domowych dżemów, więc zastanawiasz się, jak spożytkować te słodkie dobra? A może by tak wykorzystać je do czegoś wyjątkowego, czyli samodzielnego zrobienia placka? Co powiesz na delikatne i przepyszne kruche ciasto z dżemem? Wyobraź sobie aromatyczny zapach i wyborny smak świeżego wypieku. Aż ślinka cieknie na samą myśl, nieprawdaż? Zatem do dzieła!
Jakie składniki są potrzebne do wykonania ciasta?
2 szklanki mąki¾ kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1 łyżka smalcu
1 duży słoik Twojego ulubionego dżemu
Jak przygotować kruche ciasto z dżemem?
1) Wymieszaj starannie mąkę z proszkiem do pieczenia.
2) Wysyp mieszankę na stolnicę i dodaj margarynę. Jeśli margaryna jest zbyt twarda, posiekaj ją na małe kawałki za pomocą noża.
3) Dodaj żółtka, a także śmietanę i cukier.
4) Opcjonalnie możesz dołożyć łyżkę smalcu – dzięki temu ciasto stanie się bardziej kruche.
5) Ugniataj cierpliwie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
6) Jeżeli ciasto po wyrobieniu jest zbyt mokre i lepiące się, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki i ugniataj przez chwilę.
7) Ujmij z ciasta drobną część i odłóż. Przyda się później.
8) Rozwałkuj i ułóż ciasto (poza odłożoną częścią) na dnie okrągłej formy. Umieść też trochę po bokach, żeby dżem nie wypływał.
9) Do przygotowanej z ciasta formy wlej dżem, po czym rozprowadź po całej powierzchni.
10) Ułóż na dżemie odłożone wcześniej ciasto. Możesz pobawić się w tworzenie jakichś kształtów, czyli na przykład listków i kwiatków. Jeśli wolisz pójść na łatwiznę, włóż kawałek ciasta na kilkanaście minut do zamrażarki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całą powierzchnię dżemu.
11) Piecz w temperaturze 160 stopni, aż ciasto na górze ładnie się zarumieni.
12) Podawaj na tortownicy, paterze (TUTAJ) lub talerzyku (TUTAJ).
I co, kiedy wypróbujesz nasz przepis na kruche ciasto z dżemem? Jaki smak dżemu dodasz do swojego wypieku? Trzymamy kciuki, żeby wszystko udało się idealnie. Smacznego!