Zupa z dyni Hokkaido – prosty i pyszny przepis
Dynia Hokkaido to prawdziwa gwiazda wśród dyń. Dosyć mała, poza tym o przepięknym odcieniu pomarańczowego. Ale co naprawdę odróżnia ją od innych dyń? Przede wszystkim jadalna skórka. Po wygrzebaniu ze środka włókien i pestek cała reszta nadaje się do jedzenia. A do tego jak smakuje! To nie wszystko. Jest bogata w cenne wartości odżywcze, czyli ma w sobie mnóstwo karotenu, witamin A, B i C, fosforu, żelaza, magnezu, potasu. Nie zawiera wielu kalorii, więc to zbawienie dla osób na diecie. Chcesz spróbować, jak smakuje pyszna zupa z dyni Hokkaido? Zerknij na nasz przepis.
Składniki, których potrzebujesz:
– dynia Hokkaido
– 2-3 cebule
– 3 łyżki oleju lub oliwy
– kasza kuskus
– 3 ząbki czosnku
– śmietana
– 3 kostki rosołowe
– ostra papryczka
– sól i pieprz
Zupa z dyni Hokkaido – jak przygotować:
1) Umyj dynię, potem wydrąż ją i pokrój w kostkę.
2) Pokrój na drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmaż je na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy.
3) Rozpuść kostki rosołowe w 2 szklankach wody.
4) Przełóż usmażone składniki do garnka, wsyp dynię i zalej to wywarem z kostek rosołowych. Dodaj sól i pieprz.
5) Gotuj całość do momentu, aż dynia stanie się miękka, dzięki czemu łatwiej będzie ją rozdrobnić.
6) Zmiksuj wszystko w blenderze.
7) Przelej zmiksowaną zupę do głębokiego talerza. Będzie świetnie wyglądała w nietypowym naczyniu, na przykład ze znanej serii ROTOR (TUTAJ).
8) Zalej kaszę kuskus gorącą wodą, a następnie dodaj trochę soli. Przykryj na kilka minut, po czym wrzuć do zupy.
9) Pokrój papryczkę, a w następnej kolejności wsyp ją do zupy.
10) Jeśli chcesz, by całość była delikatniejsza, dodaj łyżkę śmietany.
Życzymy Ci, żeby gotowanie okazało się samą przyjemnością! Mamy nadzieję, że Twoja kuchenna przygoda zakończy się spektakularnym sukcesem, a więc postawisz na stół wazę pełną smakowitej zupy! Naprawdę warto jak najczęściej korzystać z takich wspaniałych darów jesieni jak dynia Hokkaido.