Dlaczego warto jeść szparagi

Sezon na zielone, białe i fioletowe szparagi właśnie trwa. Warto skorzystać, bo teraz te warzywa są najbardziej świeże i wręcz przepełnione cennymi składnikami odżywczymi. Dlaczego jedzenie szparagów to naprawdę wyborny pomysł? Postaraliśmy się przybliżyć ich największe zalety, żeby pokazać, jak wspaniały jest to przysmak.

Walory zdrowotne szparagów

Szparagi charakteryzują się niesamowitą niskokalorycznością, dlatego świetnie sprawdzają się w dietach dążących do zrzucenia wagi.

Poza tym zawierają całą masę witamin i minerałów, między innymi:

beta-karoten, witaminę C i E: wpływające pozytywnie na stan skóry, paznokci i włosów;

kwas foliowy: wspierający rozwój płodu podczas ciąży, regenerujący uszkodzone komórki;

błonnik: wspomagający pracę układu pokarmowego;

fosfor i wapń: poprawiające kondycję zębów i kości.

szklany talerz Rotor

Są lekkostrawne, w dodatku nie obciążają wątroby ani nerek. Dzięki obecności beta-karotenu dobrze wpływają na wzrok, w tym widzenie w półmroku. Poza tym obniżają ciśnienie krwi oraz poziom szkodliwego cholesterolu. Wzmacniają również pracę serca i chronią przed pęknięciem naczyń włosowatych.

Jako że szparagi działają przeczyszczająco i moczopędnie, to znacznie pomagają podczas infekcji dróg moczowych. Wspierają funkcjonowanie nerek i ułatwiają odpowiednie nawodnienie organizmu.

I nie zapominajmy również o tym, że uchodzą za świetny afrodyzjak!

szklany talerz Rotor

Przepis na zupę krem ze szparagów

Szparagi można przyrządzić na wiele sposobów, zarówno jako przystawki, jak i danie główne. My proponujemy lekką i pożywną zupę krem. Z pewnością ucieszy ona każde podniebienie.

Składniki:

– pęczek białych szparagów
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1/2 litra wody
– 1 ziemniak
– 1 cebula
– 3 łyżki masła
– 100 ml śmietany 36%
– ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

1) Umyj i oczyść szparagi. Usuń najtwardsze części. Resztę połam na małe kawałki.

2) Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie pokrój w kostkę.

3) Na odrobinie rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Potem dodaj ziemniaki.

4) Zalej wszystko bulionem i wodą. Gotuj około 20 minut pod przykryciem.

5) Wrzuć szparagi i gotuj do momentu, aż będą miękkie.

6) Dokładnie zmiksuj zupę w blenderze, dodając masło, śmietanę i przyprawy.

7) Wlej pyszny krem do głębokiego talerza, żeby delektować się znakomitym smakiem.

Nie czekaj, tylko poluj na szparagi, a następnie odkryj ich niezwykły potencjał. 😉

Powiązane produkty

Udostępnij w social media

0

Koszyk

    Produkt Cena Ilość Suma
Opróżnij koszyk

Twój koszyk jest pusty!