Przepis na hibiskusowe latte
Za co kochamy kawę i herbatę? Przede wszystkim za bogaty smak i właściwości pobudzające. Niestety zawarta w nich kofeina może wpływać niekorzystnie na zdrowie. Jeśli chcesz ograniczyć spożywanie tych napojów, zamiast nich spróbuj naparów, które pozytywnie wpłyną na Twoją kondycję. Żeby smak i zdrowie szły w parze, wypróbuj przepis na hibiskusowe latte.
Taki substytut klasycznej kawy latte przyniesie Twojemu organizmowi wiele korzyści: dostarczy mnóstwo witaminy C i antyoksydantów, spowolni starzenie skóry, obniży cholesterol, pomoże przy przeziębieniu. Poza tym przyrządzenie tego zdrowego napoju zajmuje tylko pięć minut!
Składniki do przyrządzenia jednej porcji:
– 2 łyżeczki suszonego hibiskusa
– 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
– 1/2 szklanki gorącej wody
– 2/3 szklanki gorącego mleka
– 1 łyżeczka miodu
– 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jak przyrządzić hibiskusowe latte?
Umieść hibiskus i pieprz w zaparzaczu. Następnie zalej mieszankę gorącą wodą. Pozwól mieszance parzyć się do uzyskania intensywnego czerwonego koloru.
Wyciągnij ze szklanki zaparzacz, po czym dodaj ekstrakt waniliowy i miód. Mieszaj napar aż do momentu rozpuszczenia miodu. Na koniec dodaj gorące spienione mleko. Podawaj napój od razu po przyrządzeniu.
Kilka przydatnych wskazówek:
Urok aromatycznego latte leży nie tylko we wspaniałym smaku i właściwościach zdrowotnych, ale również w pięknym kolorze. Dlatego podaj je w przezroczystym naczyniu. W ten sposób będzie się wspaniale prezentować.
Użyj pełnego mleka w proporcji podanej w przepisie. To ważne! Hibiskus wprowadza do napoju kwasowość, która powoduje, że mleko z małą zawartością tłuszczu może się zsiąść.
Jeśli chcesz, aby latte było bardziej pikantne, umieść odmierzoną ilość czerwonego pieprzu w moździerzu i lekko rozgnieć. Wymieszaj z hibiskusem, a następnie zaparz według instrukcji.
Mamy nadzieję, że hibiskusowe latte z naszego przepisu będzie Ci smakować i wprowadzi dużo smaku w każdy Twój dzień!