Dlaczego warto jeść dynię? Właściwości dyni
Dynia niepodzielnie króluje na stołach zarówno w drugiej połowie lata, jak i przez całą jesień. To ogromne, pękate, pomarańczowe warzywo ma wspaniały smak. Koniecznie włącz je do swojej diety, a na pewno się zachwycisz. Idealnie pasuje do wielu dań oraz przekąsek słonych i słodkich. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza dynia Hokkaido, która ma jadalną skórkę. Dlaczego warto jeść dynię? Jak wpływa na zdrowie? W jaki sposób można ją przyrządzić? Zerknij do naszego artykułu, żeby poznać właściwości dyni.
Różne rodzaje dyni
Wyróżniamy naprawdę wiele gatunków dyni. W naszym kraju najczęściej można spotkać następujące rodzaje: dynia zwyczajna, dynia olbrzymia, dynia Hokkaido, dynia piżmowa.
Te wszystkie dynie różnią się od siebie kolorem, wielkością, kształtem, a nawet smakiem. Wspominaliśmy już na przykład, że w odmianie Hokkaido skórka nadaje się do jedzenia. Poza tym istnieje szereg ciekawych dyni ozdobnych. Nie polecamy ich jeść, ale warto ozdobić nimi werandę czy salon.
Dlaczego warto jeść dynię: składniki odżywcze
Dlaczego warto mieć dynię na swoim talerzu? Ponieważ miąższ tego warzywa zawiera bogactwo składników odżywczych. Magnez, wapń, potas, fosfor, cynk… Oprócz tego koniecznie spałaszuj pestki, gdyż w nich kryją się duże pokłady błonnika, cynku, niacyny, witaminy E czy magnezu.
Witaminy obecne w dyni (głównie A, C i E) poprawiają kondycję skóry i włosów, a także wzmacniają układ odpornościowy. Spora grupa przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki, tym samym zmniejszając tempo uszkodzenia komórek. Błonnik i przeciwutleniacze chronią przed chorobami serca i układu krążenia, a żelazo i kwas foliowy – przed chorobami immunologicznymi.
To nie wszystko! Dynia jest niskokaloryczna, więc stanowi idealny składnik diety dla osób, które szukają sposobu na zdrowe odchudzanie. Pomaga też obniżyć cholesterol.
Co można zrobić z dyni?
Dynia niesamowicie przydaje się w kuchni, przyjmując wiele smakowitych oblicz! Świetnie się sprawdza w wersji gotowanej, grillowanej, smażonej, pieczonej… Zerknij chociażby na nasz przepis na placki z dyni albo przepis na zupę z dyni Hokkaido. Zapewniamy, że palce lizać!
Dobrze przyrządzona dynia stanowi ciekawy dodatek do obiadów, zamiast klasycznej surówki. Jeśli wymieszasz ją z serkiem pleśniowym, otrzymasz fantastyczny farsz do pierogów. Poza tym na pewno posmakuje Ci w połączeniu z makaronem, czosnkiem i grzybami. Z ryżem, cebulą, bulionem, białym winem i gorgonzolą stworzy smaczne risotto. Możesz też upiec dyniowe ciasto lub zrobić dyniowy kompot.
Wiesz już, dlaczego warto jeść dynię! Zatem jak najszybciej sięgnij po ten zdrowy przysmak i odkryj wszystkie jego właściwości. Smacznego!