Jak zrobić francuskie makaroniki

Makaroniki, czyli okrągłe ciasteczka z białek, cukru pudru i migdałów, pochodzą prosto z Paryża. Szybko zdobyły uznanie również poza Francją. Nic dziwnego, bo wyglądają prześlicznie, ciesząc oko pięknymi barwami. Do tego smakują wręcz nieziemsko. Wykonanie ich samodzielnie nie jest szczególnie proste, ale warto trochę poćwiczyć, bo efekt naprawdę zachwyca. Zobacz, jak przygotować francuskie makaroniki w warunkach domowych.

Jakie składniki na francuskie makaroniki są potrzebne?

– 3 białka jaja kurzego
– 1 i ¾ szklanki cukru pudru
– ¼ szklanki cukru
– 1 szklanka zmielonych migdałów (bez skórki)
– barwnik spożywczy (w proszku lub paście)
– dowolny krem (do przełożenia)

Co robić krok po kroku?

1) Oddziel białka od żółtek i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.

2) Przesyp migdały przez sitko. Jeśli nie są wystarczająco drobno zmielone, utrzyj je staranniej, by wszystko bez problemu przeleciało przez oczka sitka.

3) Przesiej przez sitko także cukier puder, żeby pozbyć się wszelkich grudek.

4) Wymieszaj migdały z cukrem pudrem.

5) Ubij białka na sztywną masę.

6) Stopniowo dodawaj do białek cukier, wciąż ubijając.

7) Dodaj wybrany barwnik spożywczy.

8) Starannie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki. Pamiętaj: czas mieszania jest kluczowy. To najtrudniejszy etap w całym przepisie i musisz dobrze wyczuć moment, kiedy przerwać. Finalnie masa powinna mieć taką konsystencję, by spływać ze szpatułki.

9) Przełóż masę do rękawa cukierniczego z otworem 7-10 milimetrów.

10) Wyłóż blachę papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego formuj kółka mające około 3 centymetry średnicy. Mogą być lekko kanciaste, bo masa i tak trochę spłynie.

11) Stuknij blachą kilka razy o blat. W ten sposób pozbędziesz się niechcianych pęcherzyków powietrza.

12) Pozostaw powstałe kółka na około godzinę, by trochę zaschły. Jeżeli powierzchnia nie będzie się lepić, gdy dotkniesz ją palcem, ciastka nadają się już do pieczenia.

13) Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz około 13 minut. Obserwuj starannie makaroniki, gdyż nie powinny się zarumienić.

14) Pozostaw upieczone ciastka na blasze do czasu, aż wystygną.

15) Przełóż wybranym kremem.

16) Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku (TUTAJ).

Jeśli ciasteczka nie wyszły Ci idealnie za pierwszym razem, nie poddawaj się! Jak wspominaliśmy, wykonanie do najprostszych nie należy, ale wszak ćwiczenie czyni mistrza. Życzymy smacznego!

Udostępnij w social media

0

Koszyk

    Produkt Cena Ilość Suma
Opróżnij koszyk

Twój koszyk jest pusty!